Pensionärsroll

Från yrkesroll till pensionärsliv

Egentligen hade jag tänkt skriva en bok om hur det är att lämna yrkesrollen och bli ”bara” pensionär, så jag skickade in ett utkast till av förlagen – och fick ”Nej, tack”. Så då börjar jag blogga om detta istället.
Att bli pensionär är en stor händelse i människans liv; säkert lika stor som den dagen man får sin första tillsvidareanställning. Men till skillnad mot då när jag som 30 åring fick mitt jobb på gymnasieskolan och såg framför mig nya möjligheter att utvecklas, så är pensionärsstarten något helt annat. Jag kommer aldrig mer att kunna påverka min arbetsplats, jag kommer aldrig mer sitta i något lönesamtal för att höja min pension och jag kan inte nå mer säga att jag är ”lärare”.
Det är alltså en rollkonflikt: från en aktiv, aktad lärare till en person som är en ….människa.
– Hur tycker du det var att bli pensionär? Det har jag frågat flera av mina pensionärsvänner och många säger att det har gått utan problem.
– Det var så skönt att lämna jobbet och jag har aldrig längtat tillbaka!
Men många säger – Nu måste jag hitta en ny plattform och det är inte helt lätt.
När man förbereder sig för pensionering, fokuserar man mest på pengarna. Alltså hur mycket man skall få i pension. Det är en viktig del, men minst lika viktigt är att mentalt förbereda sig för det nya livet.
Och vad är då ”Det nya livet?”
1. Det här är den sista perioden i livet och kanske det är det svåraste att acceptera. Jag blir inte yngre, den artros jag jag har i fötter och knän kommer inte att försvinna och håret blir gråare. Ibland hör man att man inte skall ”gamla till sig”, men precis det tror jag man måste göra. Annars kanske man hela tiden flyr från sig själv genom resor och otaliga aktiviteter.
2. Du har mycket mindre pengar att röra dig med. Innan jag gick i pension fick jag höra ”räkna med att din pension är halva din nettolön.” Och så blev det. Några med hög pension, ligger nog nära sin förra nettolön och andra har sparade pengar som de nu kan börja använda, men det flesta pensionärer har mycket mindre pengar nu. Den insikten kan svida!
3. Du har mycket mer TID nu och då fri TID. Du har inga möten, lektioner eller raster att förhålla dig till utan dagen kan flyta fram helt utan hållpunkter.
För den som är mitt i ekorrhjulet, kan den tillvaron tyckas fantastisk: Tänk att ha så mycket tid för sig själv! Men för pensionären kan det bli en enda seg transport genom dagarna.

Och hur gör man då för att få en positiv pensionärstillvaro?
Ja, för mig är det ett sparsamt liv där jag nu äntligen har tid att vara i det jag gjorde tidigare. Jag har inte lagt till något nytt, förutom träningen, utan fortsätter med det jag gjorde förut. Den stora skillnaden är att jag nu är mer närvarande i det jag gör och det tänker jag fortsätta skriva om 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.