Sparsamhet

Frugal fun

Frugal fun är ett så bra begrepp, men svårt att översätta till lika bra svenska. Så jag försöker istället beskriva vad det står för.
”Frugal” står för ”sparsamhet”, så man skulle kunna säga att det är när vi har roligt på ett sparsamt sätt. Begreppet har vuxit fram som en reaktion mot att alla aktiviteter kostar. Eller att vi tror att det måste kosta om vi skall göra något kul.
Så vad har då jag gjort idag som varit roligt och som inte kostat så mycket?
Vi började med att ta vår långpromenad i vårsolen  och det var helt gratis att gå där. Förr tog jag ofta bilen för att åka iväg och sedan ta en promenad. Nu är det slut med det, även om jag någon gång åker iväg med fika i ryggsäcken. Egentligen är det tokigt att åka iväg, då jag bara har ett par minuter till stora skogen där hundarna kan få springa fritt och jag kan uppleva nya saker varje gång: djurspår, fågelsång och senare olika växter.
Så nu promenerar vi ut från gården och sparar genom det både pengar och miljöpåverkan.
Sedan åt jag lunch med en av mina afghankillar. Att äta ute ser jag mer som en upplevelse, än som att bli mätt. Därför kan jag betala för att äta ute om jag har trevligt sällskap. Och det hade jag idag. Det är snart 3 år sedan jag var god man och sedan vårdnadshavare, men med alla killar har jag fortfarande så fin kontakt med.
Jag har inte satsat pengar på relationen till dem, utan mer känslor och det är ju gratis. Genom det har jag fått så mycket tillbaka; både känslomässigt och rent praktiskt med allt möjligt på gården.
Efter lunch var det dags för veckans första gympass. Att gå på gympass är inte gratis, utan jag betalar 250 kr/mån för att kunna fritt gå på gym eller simma. Men det känns som väl använda pengar, då jag mår så mycket bättre nu och speciellt gymmet är så kul! Det är den enda nya aktiviteten jag lagt in som pensionär och det var en aktivitet jag länge velat testa. Så det är aldrig för sent att börja med något nytt.

Så det är så mycket man kan göra, på ett sparsamt sätt. Men; jag tror inte vi skall spara på våra känslor inför andra; utan det är pengarna vi skall hålla in på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.