Mat

Maten

IMG_2555
Det är nåt märkligt med maten. Alltså i vår tid och i vår värld. Vi lever i ett enormt överflöd av allt, vilket gör att vi kan välja vad vi skall äta:
– Nej, jag äter inte gluten!
– Och inte äter jag socker!
– Och förstås inget vitt mjöl!
– Och helst ekologiskt!
Och några väljer att inte alls äta.
Till allt detta kommer tanken om att dyr mat är bäst; eller iaf så signalerar den dyra maten att jag har råd att välja det jag vill. Och då har maten blivit en statusmarkör, i stället för att vara det den är ämnad till:
Att bli mätt och ge social samvaro med dem jag delar måltiden med.

Mitt mål är att laga det mesta från grunden, handla lokalt så mycket som går och att äta av säsongens varor.
Så. Dagens måltid:
Köttsoppa av lammkött från Kuttainen.
Morot, potatis, lök och selleri som fick koka med. Så enormt gott och enkelt. Ja, lite tid tar det förstås att först stormkoka lammbogen, skölja den i kallt vatten och sedan lägga den i nytt vatten. Det här sättet att koka kött lärde jag mig av en hushållslärare på skolan och det ger en absolut klar buljong. Köttsoppa med grumlig buljong är inte aptitligt! Grönsakerna måste förstås skalas och skäras, men sedan sköter soppan sig själv.
Köttsoppa kräver servett och den här fint broderade servetten köpte jag på Bumerang.
Citronvatten att dricka.

IMG_2567
Så här fin porslinsburk från Bumerang innehåller…

IMG_2570
…mitt hemgjorda bregott. Smör, rapsolja, lite vatten och flingsalt rörs ihop till lagom konsistens och jag har ett alternativ till köpes Bregott. Mycket billigare och godare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.