Hund

Hundarna, då..?

– Hur har hundarna det, då..?
Ja, hundarna har också gått i pension och genom det fått ett friare liv. Sampo är 7 år och Love 5 år, så de  har inte så stort aktivitetsbehov nå mer.
Den stora förändringen för dem är att jag helt slutat träna med dem. Jag har tränat nästan varje dag och haft tävlingsmål med båda – och nu gör vi inget.
Den förändringen har inte varit helt lätt, så jag har slitits mellan tanken att ”dom borde ju få göra nåt, för dom är ju jaktlabbar!” till att ”det är så trist att träna lydnadsmoment!”
Sedan februari har vi inte tränat nåt och nu känns det beslutet helt rätt. Hundarna verkar inte heller sakna det; de visar i alla inte några oönskade beteenden.


– Men, nåt gör dom väl..?
Jadå. Vi börjar varje morgon med vår långpromenad som tar ungefär 1 timme. Vi går i området häromkring, där de båda får springa fritt. Ibland träffar vi på någon annan hundägare och för det mesta går hundmötena bra.
Som idag. En granne var ute på skidor med sin hund och dök upp i en kurva i full fart. Mina hundar blev jätteglada och sprang fram för att hälsa på hunden. Skidåkaren kunde stanna upp, så efter att alla tre hälsat på varandra, lämnade de varandra med viftande svansar.
Dagens andra promenad får de efter middag och då går vi här i byn. Det blir en koppelpromenad som ger dem säkert massor av intressanta doftupplevelser.
Den promenaden tar ungefär en halvtimme.

Resten av dagen så ”är de bara.” De följer med mig när jag jobbar på gården, eller går till hönsen och kaninerna.  Inomhus så sysselsätter de sig själva; gnager på något ben, eller så bara sover de.

Jag tycker det här livet är så bra. Vi har inga prestationskrav, utan bara är med varandra, något vi inte hunnit med under de år jag jobbade så mycket.


Den andra stora förändringen i hundarnas liv är ekonomin. Fast det bryr de sig inte alls om, eftersom de inte märker av det.
Så här ser deras budget ut; eller så här har den förändrats:
* Försäkringen är uppsagd, så där spar jag 400 kr/mån! Jag har en buffert i stället på 2 000 kr som får användas till veterinärkostnader.
* De äter nu lågprisfoder för 16/kg, till skillnad mot Royal Canin för 38 kr/kg! Det billigaste fodret innehåller lite mindre protein, så det kompenserar jag med varsitt ägg några gånger i veckan. Ägg är bland det mest kompletta livsmedel vi har, så jag känner mig helt trygg med fodret från ÖB.
* Jag har sagt upp båda hundklubbarna och genom det också lämnat alla anmälningar till prov och tävlingar. Det var lite svårare, då hundklubbarna har gett mig så många trevliga kontakter, men människorna kan vi ju träffa utanför klubbaktiviteterna.

Så hundarna lever också ett mycket mer sparsamt liv, men har ändå ett rikare liv då de nu har mer TID med människan i deras liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.