Ekonomi, Frihet, Mat, Sparsamhet

Sparsam Valborg

Valborg är avslutad och här kommer en rapport från den första sparsamma varianten av alla de Valborgshelger jag firat.
Sparsamhet kan lätt tolkas som fattigdom eller snålhet – och inget av de varianterna känner jag igen mig i.
Jag lever ett sparsamt liv där det både ingår att bjuda hem vänner och att laga god mat.

På Valborg var vi 6 personer på middag hos mig och så här såg menyn ut:
* Sovas och kryddiga korvar med klyftpotatis, sallad och vitlökssås.
* Hembakt bröd med hemgjord bregott
* Citronvatten
* Hembakad chokladkaka med hemgjord apelsinmarmelad emellan. Serverad med grädde.
Det här var en lågbudget variant av Valborgsmiddag, där Hanna stod för mycket av matlagningen och jag för dukningen.

Det är märkligt detta med maten; hur stark signal det är. Hur vi bjuder på mat, visar vilka vi är – eller kanske mer vilka vi vill vara. Det mesta av det, har vi fått från matböcker och TV program med matlagning. Inget av dem följer jag, men jag tittar ofta i de reklamblad som kommer i brevlådan och där baseras det mesta på att vi köper allt. Vilket ju inte är konstigt, för reklamen går ut på att vi skall köpa.
Vi får också en bild av hur det skall se ut vid middagsbordet och tappar då lite av vår egen förmåga att tänka: Vi jämför oss nämligen med andra och tänker att ”jag kan inte bjuda hem folk, för jag har ju inte så där fin mat..!”

Genom all reklam vi översköljs med, blir vi lite av kopior av varandra. ALLA vill ju likna de personer som syns i reklambladen, så vart försvinner då vi själva..?
Har någon sett rubriken:
”Så här bjuder du på en sparsam Valborgsmiddag där du lagat det mesta helt själv!”
Jag har då inte sett det.

Nu är det vardag igen och jag skall äta rester från Valborgsmiddagen. På eftermiddagen skall jag på info om vik inom hemtjänsten. Även om det är fantastiskt härligt att vara ledig, så jobbar jag gärna någon dag i veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.