Odling

Trädgårdsodling


Nu håller plantorna på att ta över hela bordet i vardagsrummet!
Pennor, saxar och annat skrivmaterial får trängas på en smal plätt i mitten – med alla grönsaker, kryddor och blommor omkring sig.
Det har gått förvånansvärt bra med odlingen, om man utgår ifrån att jag i stort sett är nybörjare.
Jag hade en mamma som förodlade mycket, så jag har sett att det går – men själv har jag inte haft tid för sådant här som är ”lika billigt att köpa”.
Det kanske är nästan lika billigt att köpa färdiga plantor, men det är så roligt att få följa processen från frö till färdig planta. Dessutom har jag fått så många nya kontakter genom odlingen; eller egentligen har gamla kontakter visat sig vara riktigt duktiga odlare. Så nu delar vi nya erfarenheter med varandra.
Och jag har både gett och fått plantor; senast kom humleplantor från syster i Kumla – som klarat sig riktigt bra under den långa transporten.


Tomatplantorna står raka och fina i väntan på att få komma ut.
Ja, de vet förstås inte att de skall ut – men jag väntar på att få planera ut dem. Vet inte riktigt hur jag skall hantera dem om de växer upp ännu mer..?


Tomatplantor behöver värme och vindskydd; alltså ett växthus.
Som väl är har jag inte kastat alla gamla fönster som låg i förrådet när jag köpte huset, så nu kommer de till användning. Jag och Hanna bar upp alla när hon var här, så idag började jag gå igenom dem.
Alla rutor är inte hela, men det gör inget. Inte heller tänker jag göra något åt kittet som lossnat.
Det enda jag skall göra är att olja in dem.


Fyra fönster har jag, så jag får ett litet växthuset i ett soligt hörn av huset. Tanken är att inte köpa något nytt virke, utan att använda det jag har hemma.
Även om det är enkelt att köpa nytt växthus, så är det så mycket mer tillfredsställande att kunna bygga sitt eget växthus. Jag tror vi mår bra av att arbeta med våra händer och kunna se att ”det här har jag gjort själv”.


En sak har jag redan lärt mig.
Persilja skall förodlas strax innan plantering utomhus. Mina persiljeplantor är redan så stora, så jag fick klippa ner dem och bjuda kaninerna på persiljeklipp. Nåt de gillade stort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.