Enkelt liv, Odling

Stora Städningen


Brukar ni vårstäda?
Det gör jag.
Är man uppvuxen i Tornedalen under 50-talet, så har man fått med sig den Stora Städningen, i generna.
Jag är uppvuxen i ett Tornedalskt hus, som nu skulle kunna beskrivas som compact-living: Huset bestod av ett stort kök, liten kammare och stor sal som enbart användes vid speciella tillfällen. Det stora köket användes till allt: laga mat och baka bröd förstås och då utan elspis ändå in på 50-talet. Där kardades ullen, för att sedan spinnas och till slut vävas. Vävstolen stod i köket under vävperioden. När den tiden var över, flyttade träställningen för sättpotatis in.
I köket vistades den stora familjen + katt och hund. Jag har minne av en tik som fick valpar och fick ligga i köket.
När sommaren kom, flyttade man till den s.k. Sommarstugan som var ett mindre hus tvärs över gården.
Och det var då den Stora Städningen började. Allt, som gick, togs ut på gården för att skuras eller tvättas och det som slitits under vintern fick ny färg.
Sedan fick huset vila under resten av sommaren, till att alla flyttade in igen till hösten.

Trots av vi systrar lämnat det hemmet för länge sedan, pratar vi om ”Vårstädningen” under den här årstiden. Ingen av oss lever samma liv som då, med ull som skall kardas, eller potatis som ligger för att gro – men vi fortsätter ändå att vårstäda.
Pratade med min äldsta syster idag och hon sade att ”Jag skall nog sluta vårstäda, nu..” – men jag tror inte på det. Nästa vår ringer vi återigen till varandra för att fråga:
– ”Har du börjat vårstäda?” Om vi lever förstås.


Jag städar nästan allt från tak till golv, med Såpa och återanvänd skurduk. Mitt hushåll består, förutom av mig, av två hundar och två katter – och de tappar hår + rör om damm.
Dessutom eldar jag i vedspis hela vintern, som ryker in ibland.
Det behövs alltså Vårstädas.


Man städar förstås för att få bort fett och damm, men lika viktigt är att gå igenom alla skåp och lådor. Allt som är kantstött eller sprucket, slänger jag. Jag tror inte vi skall omge oss med saker som är trasiga.
Vi vill ju ha ett helt liv och då ska även föremålen vara hela och rena.

Idag beräknar jag vara klar med Vårstädningen. Det är viktigt att den är avslutad innan jobbet ute på gården börjar. Mitt jordbruk är ju inte i samma skala om i Tornedalshemmet, men mitt lilla grönsaksland kräver ändå sitt: komposten skall myllas ner och sedan skall alla plantor ut i jorden.

2 reaktioner till “Stora Städningen”

  1. Så härligt med vårstädning! Även i en liten lägenhet måste jag säga. Kylskåpet, bakom spisen (fast det gör jag ändå emellanåt), vädra madrasser, tvätta fönster och precis som du säger; göra sig av med dubletter och trasigt. Friska vindar 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.