Ekonomi, Sparsamhet

Sparsamhet

– ”Är det fortfarande sparsamhet, som gäller..?”
Ja, det är det. Och jag har tänkt mycket på vad det egentligen innebär; alltså att vara ”sparsam”.
Först vad det inte är: Det är varken ”snålhet”, eller ”fattigdom”, för båda de begreppen är laddade med känslor.
En snål person unnar varken sig själv eller andra något mer än det absolut nödvändiga och den fattige ser sig ständigt lida brist på det andra har.

Att vara sparsam är istället att hushålla väl med sina resurser.
Det kan finnas flera skäl till att vara sparsam och hos mig är det att få ordning på min ekonomi. Den har missköts under alla de år då jag tjänade mycket, men nu är det Projekt Ekonomi som gäller. Egentligen är det som vilket projekt som helst: målet är tydligt utformat och arbetsbeskrivning är genomtänkt.
Det är väldigt lika med att gå ner i vikt. Där hade jag också ett mål: normalvikt enligt BMI och vägen dit var struktur på ätandet, alternativa aktiviteter – och uthållighet.
Precis samma uthållighet krävs när man skall leva sparsam. Att få ordning på sin ekonomi går inte på en dag – utan det gäller varje dag att komma ihåg vart man är på väg.
Jag tror det är just bristen på uthållighet som gör att vi misslyckas med antingen att gå ner i vikt, eller få ordning på ekonomin.
Att sluta röka, går inte att jämföra – för där slutar man ju helt med ett beteende: att röka.
Vi kan inte sluta helt med varken att äta eller köpa och det ger en extra utmaning för oss.

Här kommer några dagliga exempel på mitt sparsamma liv och de flesta exempel går att använda av vem som helst.


Baka allt och laga all mat.
Förmiddagsfikat kan se ut så här:
Frallor med hemgjord Bregott och mjukost från ÖB. Färgen är viktig när vi äter, så det beiga kompletteras med knallröd tomat och klargrön persilja.

Sy och ändra själv.
När jag saknar något till hemmet tänker jag först: ”har jag något liknande hemma?” Om inte; ”har jag något som går att sy om?” I sista hand köper jag och söker då först på stans second-hand affär. Att köpa helt nytt, ligger långt ner på listan.
Jag behövde en ny kudde till sängen och hade den här gamla broderade duken. Dragkedjan har jag fått av en annan handarbetande väninna. Förr hade jag köpt en vit dragkedja, eftersom tyget är vitt, men nu valde jag den blå som tog upp broderiets färger.

Så här blev den nya kudden.
Broderiet hamnade på ena sidan, men det tycker jag nu är bara lite kul…


…och för att få balans på det, gjorde jag en tofs i andra hörnet av samma färger som broderiet.

Enklare hundliv.
Tidigare har jag satsat enormt mycket på mina hundar och det var roligt så länge det varade. Nu är det annat sorts hundliv:
Hundklubbarna är reducerade till en, fodret är utbytt till ett billigare från ÖB och alla promenader är förlagda på gångavstånd. Det här har gjort att jag lämnat de invanda stigarna och upptäckt så mycket nytt: Förra veckan hittade jag vita fjädrar från en svan under en gran! Helt säkert att det var en svan, för de är inga andra fåglar som har så stora vita fjädrar och vingpennorna var krossade, så det måste ha varit ett rovdjur som tagit svanen.
Men hur hade den kommit dit.?!
Hur som; så är det i alla fall sånt som man upptäcker när man lämnar det invanda.


Inga nya böcker köps, utan allt lånas på Biblioteket.
Biblioteket är fantastiskt. Där kan man låna alla böcker man vill och finns inte boken på just det egna biblioteket, så beställer de in det man önskar.
Förutom det kan man läsa massor av tidskrifter. Själv läser jag exempelvis Hemslöjden där; en dyr tidskrift att prenumera på.

Låta bilen stå.
Nu får bilen stå alla de dagar som jag absolut inte måste åka till stan. Det är inte bara pengar som sparas genom det, utan jag tror också det ger ett annat lugn att ha dagar som är oavbrutna. Men; jag åker iväg till stan 2 – 3 gånger i veckan, för att jobba, gå på gymmet, eller göra ärenden – så det här nya livet innebär inte isolering på Utsikten.

Vinterhjulen är utbytta och skall förstås rengöras innan de tas in i förrådet. Nu använde jag smältvattnet från snön på taket och det gick lika bra som att skruva på kran inne i huset. I vinter har jag tidvis haft lite vatten och det har gett ett helt annat tänk kring vatten; som exempelvis idag.
Först duschades fälgarna med såpvatten och sedan borstades de rent med smältvattnet.

Så. Att leva sparsamt är ett riktigt intressant projekt.

2 reaktioner till “Sparsamhet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.