Kaninerna

Kaninernas dag

Kaninernas hägn har sett bedrövligt ut senaste tiden: snön har smält och det har gjort att allt som gömts under det vita täcket, kommit fram. Alltså deras spillning, rester av avgnagda kvistar, eller annat de ratat.
Det de däremot inte ratar; är asplöven från i höstas som först torkat och sedan blötts upp under vintern.
I mina ögon ser inte de bruna bladen så aptitliga ut, men både Kaisa och Liisa mumsar glatt i sig det. Så under midsommarvecka skall jag till syster i Tornedalen för att samla ihop asp för hela vinterns behov, för asp slår allt det jag bjuder dem på.

Men nu är det mitten av maj och dags för att städa i kaninernas hägn!
Samtidigt tänker jag på alla stackars kaniner som lever sin mesta tid i en liten plastbur; utan att kunna gräva, ta långa skutt eller få skutta upp och ner för stegar.
De mina kaniner däremot inte får, är så mycket social kontakt. Jag går förstås in till dem varje dag, men nå längre gosepass får de inte. Det som ändå är märkligt är att åtminston Liisa skuttar glatt fram till alla som kommer in i hägnet. Och inte bara kommer fram, utan hon ställer sig genast med framtassarna mot besökarens ben.
Tror det beror på att det är ingen som far efter dem för att lyfta upp dem och ”gosa” med dem. Mina kaniner får komma fram om de vill, men annars får de leva som de vill.
Sedan vet de förstås också att alla besökare har med sig något ätbart till dem.
Så här ser deras foderplats ut – när det är städat från spillning. Stegen upp på deras tak används ofta när de vill speja ut över området, eller kanske säga ”Hej” åt hönsen bakom fönstret.

IMG_2936

Rent vatten i skålen.

IMG_2931

Visst ser den fin ut; deras mattallrik?
Min odling har ju tagit sig riktigt bra, så allt kommer inte planteras ut. Här är det timjan som blivit över och nu serveras Kaisa och Liisa.
Citronklyftorna är inte lika populära, men om de legat i vattenkannan ett tag (och kanske blivit mindre sura) – då brukar det gå ner. Skalet lämnar de.

IMG_2958

Att skotta upp kaninspillning är inte alls obehagligt, som man kanske kan tro. Och idag kändes det inte ens särskilt tungt. Kan hela vinterns gympass, gett mer muskelmassa? Förr om åren har det här varit det tyngsta jobbet med djuren: skyffla upp på spaden för att sedan svinga det över stängslet!

Observera de avklippta stövlarna. Så gör vi på landet med stövlar som gjort sitt.

IMG_2960

Sampo fick komma in till kaninerna och Kaisa gömde sig direkt bakom höhäcken, men Liisa stannade kvar. Lite osäker var hon nog, för det är länge sedan Sampo varit inne hos dem – så hon skuttade upp på avsatsen för att samla sig.

IMG_2973

Men eftersom Sampo bara strosade omkring, var hon till slut tvungen att hoppa ner för att se vad han gjorde.
Sampo fortsatte med att leta något ätbart – och Liisa iakttog honom helt lugnt.

När jag sedan lämnade dem, var det med en sådan tillfredsställelse. Att ta hand om djur och se till att de har det bra; det höjer verkligen livskvalitèn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.