Odling

Utejobb


Soligt och varmt idag, så då passade det bra att olja in det blivande växthuset. Hyllan är helt obehandlad och behöver därför ett lager med olja/balsamterpentin, för att kunna stå ute hela sommaren.
Nästa vecka skall jag häfta fast byggplast som väggar och framsidan kommer bli en fiffig lösning, typ rullgardin. Om man tänker sig att rulla upp sidan för hand och låta den vila på krokar när jag måste komma åt mina tomatplantor.
Så spännande att få följa plantorna och nu när de står vid ytterdörren, kommer jag ha full koll på dem.


Rabatten framför huset är en kombinerad rabatt och sandbad för hönsen. Det innebär att det är endast rejäla individer som överlever; typ Gulstav. Klenare plantor har ingen chans mot starka hönsklor. Mycket av jorden  i rabatten sprätter iväg och tidigare har jag alltid fyllt på med ny, fin jord.
Men inte nu.
Nu när jag hushållar med det som finns på gården, kom jag på kaninernas spillning. Den som jag tidigare slängt i slänten och betraktat som något som tyvärr följer med Liisa och Kaisa. Men idag bar jag över massor av spillning/hö blandning och täckte rabatten.
Det kommer bli utmärkt kompost under sommaren och när plantorna är stora, kommer man inte se skräpet.
Hönorna spatserade förvånat längs rabatten och undrade kanske vart deras fina jord tagit vägen. Svaret till dem är att det finns många fina ställen på gården; att göra sig ren på. Om man är en höna.


Trädgårdslandet i fd hundgården är nu redo för att tas i bruk. Ja, det är ju ganska mycket jobb kvar än – men den är rensad från allt som tinat fram. Hundarna liggplats kommer jag ha kvar som gångar och nu i sommar kommer jag bara ha rabatter på halva sidan. Det krävs ganska mycket jord och kompost för att få en bra jordmån, så det kommer ta tid.


Plantorna är omplanterade; för jag vet inte vilken ordning och idag kunde jag göra det utomhus. Nu har de fått en blandning av jord/hönsgödsel/strö, så det kommer sätta fart på pelargonerna.


Love har njutit av det Goda Livet.
Och det har jag också gjort; trots att jag jobbat nästan hela tiden. Det är en sådan tillfredsställelse att få jobba med sina händer och med något levande. Dessutom att få jobba en hel dag; utan andra avbrott än lunch och sedan eftermiddagste.
En ytterligare positiv faktor är förstås sällskapet av hönsen och hundarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.