Enkelt liv, Hund, Kaninerna, Odling

Utsikt och insikt

Det vi ser omkring oss, påverkar oss mycket. Kanske mycket mer än vi tror.
Nu skall det här inlägget handla om den yttre miljön; alltså utsikten vi har, men jag tror det har lika stor betydelse hur vi har det inomhus. Man brukar ju säga att ens arbetsbord, är en bild av ens inre och då kan man också vända på det och börja med att hålla ordning i sina skåp och lådor – för att få ordning på sitt inre liv.


Från mitt köksfönster kan jag ibland få syn på denna vackra lilla fågel. En blåmes som här bearbetar ett solrosfrö. Det är inte ofta den kommer på besök och kanske just därför det känns så fantastiskt att få titta på hur fint den är tecknad.
Tänk att kunna kombinera olika blå nyanser, med gult och vitt – så perfekt!
Och tänk att det här är en helt gratis upplevelse (ja, bortsett från inköpet av solrosfrön) – på min gård. Jag har inte behövt åka någonstans och inte behövt betala något inträde.
Bara stanna upp och ta mig tid att upptäcka det som finns närapå.


Nu när kaninerna har flyttat in i sitt sommarhägn, ser jag även de från köksfönstret. Jag är ju inte så mycket hos Liisa och Kaisa, men nu när de är här – så passerar jag dem flera gånger per dag och kan i alla fall säga ”Hej” i förbifarten.
Deras värde har också stigit markant, när jag nu tar tillvara på deras spillning…

…som här har hamnat i odlingsbänken för rabarber.
Hur kunde jag tidigare bara slänga iväg deras spillning till ingen nytta? Dessutom var det här med deras spillning ett besvär: ”Åh, nu måste jag/någon skotta ut allt dom lämnat efter sig..!”
Jag tror det hade att göra med TIDSBRIST. Jag jobbade mycket och hade aldrig tid att tänka efter, utan allt löstes på snabbast möjliga sätt. Det snabbaste sättet här var att skotta ut det över stängslet – och sedan åka iväg och köpa jord och gödsel.
Helt tokigt.
Nu är det som att jag bildat en pakt med kaninerna: ”Ni producerar gödsel, mot att jag skaffar mat åt er.”
Det här är nog vårens bästa insikt.


Innan vi gick in för dagen, fick hundarna sitt utlovade tränigspass. Jag hade ju tänkt träna varje dag (!), men det har nu reducerats till en mer realistiskt nivå: 2 pass i veckan. Själv tränar jag två gånger i veckan, så då får hundarna en lika stor dos.
Apportering av dummys är deras absoluta favoritpass och här sitter Sampo redo att dirigeras till den dummy jag visar på. Det här är en så bra övning som kan utföras på en liten gräsplätt och som verkligen ger hjärngympa: man måste sitta still trots att dummyna kastas ut, man måste följa dirigeringen (trots att en dummy kan ligga helt nära en) och till slut måste man avlämna den i handen.


Båda två är duktiga på alla delar och Sampo är dessutom duktig på att ta ett stort språng över kompostgallren som ligger på marken!
Där har rabarbärplantorna legat och gallret håller hönsen ifrån att krafsa upp allt.

Alltså en så bra lördag med både utsikt och insikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.