Höns, Kaninerna

Tillgångar

Det är märkligt hur tanken, helt kan ändra attityden till något.
Eller egentligen är det ju inte konstigt, för allt vi gör börjar med tanken, men vi vill kanske ofta tro att det måste till stora yttre förändringar – för att skapa en förändring i våra liv.

Jag får ibland kommentarer om hur ”jobbigt” det måste vara med alla djur och även om det nog är sagt i all välmening, så har det där påverkat mig på så sätt att jag inte helt kunnat se dem som – tillgångar. Jag ser inget ”jobbigt” med dem om man med ”jobbigt” menar något negativt. Att det är jobb med djuren, det är däremot helt sant – men det ser jag som något positivt. Eller det ingår i alla fall i paketet som djurägare.

Sedan i våras har jag börjat se kaninerna som tillgångar, förutom att jag gillar dem. Vi djurägare har ju djur för att vi tycker om djur, men det höjer känslan om man samtidigt kan se dem som tillgångar.
Det hjälper i alla fall till att varje dag ta hand om dem, även de dagar som man inte själv är på topp.
– Vad är då kaninernas tillgångar?
Ja, nu har jag börjat ta vara på deras spillning. Den anses inte lika bra som hönsgödsel, men den är i alla fall mycket mer värd än att bara kastas ut i blåbärsriset. Dessutom slipper jag nu allt besvär med att skotta ut spillningen över stängslet; som jag alltid fått hjälp med.
Nu skottar jag själv upp den när snön smält, för att sedan lägga i rabatten och som botten i mina odlingar.

Deras andra tillgång är att de fixar perfekt tändmaterial till min vedspis.
Kaninerna får sälg eller tall att gnaga på och tidigare har de avgnagda grenarna bara kastats ut i skogen.
Nu kapas grenarna och tas in för att elda med och bidrar på så sätt att hålla mitt hus varmt under vintertid.


Hönsen är förstås en tillgång genom de ägg hönorna producerar. Jag köper inte själv ägg och äggen är en välkommen gåva till de som uppskattar den här typen av ägg.
Nu har hönsens värde ökat, eftersom mina hönor är så ruvvilliga – och därför producerar kycklingar. Nu i juni är vi inne på den femte kullen kycklingar och även om kullarna är små, har jag idag 15 kycklingar i olika åldrar – och det är en tillgång.
Till veckan far den gulvita unghönan på bilden med två av sina systrar, till en bra köpare som vill ha just lantraser – och bidrar på så sätt till inköp av foder.
Den svarta ungtuppen får gå kvar, eftersom tuppar är mer svårsålda – och till hösten nackas den tillsammans med de övriga ungtuppar som då är kvar.
Har man en gång ätit kyckling som fått gå fri på gården, så är all annan kyckling en sämre version av kött – så även ungtupparna är en tillgång.


Sedan bidrar förstås hönsen med gödsel i så stor mängd, så det räcker till både mig och de som vill hämta från komposten. Hönsen går för det mesta fria på gården och gödslar helt gratis min gräsmatta; även om det kräver att man kollar av sina skor då och då. I alla fall om man skall åka iväg på stan och inte vill lämna ”hönsmärken” efter sig.

Så om vi ändrar attityd från att se på saker som ”jobbiga”, till att istället bli ”tillgångar” – så blir allt mycket roligare – och enklare.

2 reaktioner till “Tillgångar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.