Enkelt liv, Livet

Sommarens ordning

Efter att alla gäster nu åkt och trädgården gjorts iordning; så känns det som att sommaren börjat. Då tänker jag på alla sommarsysslor som väntar – och kanske mer sommarlivet på gården.
Jag är så glad att jag har en gård att vistas på, för jag tror om jag bodde i lägenhet att jag då skulle längta bort, kanske just till en egen gård.


En gård skall ha flera olika sittplatser som inbjuder till att ta en paus.
Saker som man använder ofta, kan hänga framme eller ligga i korgar: på krokarna hänger hundarnas dummys och i korgarna ligger koner, vittringspinnar och annat viktigt.
Nallen sitter och bevakar allt – och allt är köpt på secondhand och fixat med lite färg.


Fågeln gjorde jag på bildlektionen för drygt 50 år sedan. Istället för att vila inne i ett skåp, fick den komma ut och se sig omkring.


Favoritplatsen är på trappan, nu med pelargonerna, citronmelissen och persiljan som sällskap. Pelargonerna har vuxit sig så här fina, från de pyttiga frön som såddes i februari.


Arctos Hundskola har gjort en nystart på så sätt att jag nu erbjuder hundträning för enskilda eller grupper. Det här har också gjort att jag själv fått lust att träna mer strukturerat. Sampo och Love har hela tiden velat göra något, så det är jag som saknat både lust och inspiration.
Jag gillar att handleda hundägare, så jag ser fram emot att börja med det igen – i liten skala.


I trädgården har mangolden tagit sig riktigt bra, så nu börjar man se dess vackra färgkombination: grönt och rött.
Den stora besvikelsen var mina tomatplantor. Eller egentligen var jag inte besviken på plantorna och inte på mig heller, men något hände när de skulle ut i mitt hemgjorda växthus. De vissnade ner allihopa! Kanske för kallt, för stark gödselvatten, för kall jord…eller så något annat de inte tålde.


Allt det vi frösådde för en vecka sedan har tagit sig och det är så spännande att lyfta på fiberduken, för att se hur långt de vuxit.


Trots att kycklingar är så små, så styr de min dag.
Hönsen går ju ute fritt när jag är hemma och om jag måste åka iväg, går de vuxna hönsen lätt att locka in i hönsgården. Det behövs bara lite ”Kom, Kom” – så kommer alla farande för att se vad jag lockar dem med. Kycklingarna kommer också springande, men så kommer någon plötsligt på att den skall ut igen – och får med sig hela flocken på totalt 10 stycken.
Och det slutar med att jag stannar hemma, för att lämna kycklingar på gården utan uppsikt – är riskabelt. Kråkorna har redan upptäckt dem och skulle utan problem kunna knipa en kyckling.


Skulle en icke-hönsägare titta in i mitt förråd, skulle nog den personen tänka: ”Va, stökigt!”
Två av hönsmammorna bor nämligen i en del av mitt förråd och eftersom höns älskar att sprätta – så är det lite ”stökigt”.
Tuppen Petter bor inte här, men går ofta in för att se hur hönorna har det. Kanske han längtar hit ut ibland, där det är lugnt och tyst? I hönshuset är det nämligen riktigt ”stökigt” på kvällen innan alla hönor och unghöns fått plats på pinnarna, för det är viktigt var man sitter:
Ju högre status, desto närmare Petter och det är alltid någon som testar gränserna och sätter sig på fel plats – vilket direkt korrigeras av den höna som äger platsen.


Unghönsen lever för sig själva mesta tiden av dagen, men på kvällen går de in och samsas bra med de övriga hönsen. Det betyder att de får gå in sist och välja de platser som är lediga.


Lite handarbete hinner jag också med, men vävstolen får vänta till hösten. Att väva är en så omständig process, så den kräver tid.
Att sy, däremot, kräver inte alls lika mycket tid – så här har jag börjat med en tunika av en duk jag köpte på Bumerangen. Precis den röda färgen letade jag och dragkedjan får vara brun; eftersom jag hade en brun hemma.
Det här är kreativt skapande på riktigt.


Sommaren är också en tid av läsning. Nu läser jag om den här boken och känner igen mig i så mycket.

Ja, så har sommaren på Utsikten börjat och fortsättningen kommer förhoppningsvis också att bloggas om…

2 reaktioner till “Sommarens ordning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.