Livet

Möte med Mustafa


Mustafa är killen till vänster och bilden är från den dagen han fyllde 18 år. Jag och han skulle fika ute på stan och träffade där Omer.
Omer; var den första afghanska killen jag blev god man för och Mustafa den siste, så man skulle kunna säga att Mustafa är den yngste av alla jag varit god man för och Omer den äldste.
Idag träffades jag och Mustafa för att jag skulle hjälpa honom med att tyda ett brev från gymnasieskolan. Att läsa och förstå ett brev från myndigheter är inte helt lätt, även om man pratar och förstår bra svenska.

Att vara god man för ungdomar från främst Afghanistan, har berikat mitt liv så mycket.
Jag har fått inblick i en kultur som är ganska olika vår, men har också insett att innerst inne är vi människor ganska lika varandra oavsett varifrån vi kommer.
Jag har ställts inför situationer som varit helt nya för mig, som att uppleva deras stora oro före beslutet från Migrationsverket: Får jag stanna, eller..? En oro som gjort det svårt att sova, svårt att gå till skolan, ha ständigt ont i huvudet m.m.
Jag har också fått uppleva STORA känsloutbrott, som inte alltid varit så trevliga att utsättas för – men som jag ändå kunnat se vad de beror på: oro och frustration.
Och jag har fått bry mig om dem och fått hjälpa dem att förstå och anpassa sig till deras nya land.
Kort sagt har de alla gett mig så mycket och jag är så glad att de fortsätter ha kontakt med mig. Efter 18 års dagen är de fria att göra vad de vill och flytta vart de vill.
De flesta träffar jag regelbundet och nu när de är vuxna, så märker jag att vår kontakt är annorlunda. Jag är fortfarande lite av deras svenska mamma, men vi kan mötas på ett mer vuxet plan.


Det fina vädret fortsätter här hos oss, så idag är trappan skurad och sedan oljad. Jag gjorde en egen blandning av linolja, lacknafta och färgpigment – och det blev riktigt bra.
Jag har andra målningsprojekt på gång och det kommer visas här senare i veckan. Min idè är nämligen att använda de färger man har hemma, våga blanda och tänka om – istället för att direkt fara iväg och köpa nytt…
…och den idèn vill jag gärna dela med mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.