Höns, Kaninerna

Kvällspass


Jag har just varit inne i hönshuset för att flytta en ruvande höna. Det är hon som döljer sig bakom svarta skynket och skynket har jag lagt dit för att hon inte skall bli orolig vid flytten.
Den som däremot blev orolig, är den grå Supermamman.
På natten tar hon hand om 6 kycklingar, men det är bara hälften som är hennes. Den andra mamman sitter nämligen bekvämt på pinnen med de övriga hönsen och iakttager den här stackaren som kämpar med att få plats med alla under sina fjädrar.
Nu sitter hon inte så här hela natten, för även en Supermamma måste få sova, så hon hoppar över till sittpinnen efter ett tag. Och kycklingarna får hoppa efter henne.


Nu är den Gula hönan flyttad till eget rum med 8 ägg. Hon kan ligga kvar i hönshuset, men då lägger de övriga hönorna sina ägg där och till slut kan det vara hur många ägg som helst.
Den här hönan ruvade fram en kull i arbetsrummet i mars och hon har flera gånger sedan dess, lagt sig för att ruva igen. Jag är fullt nöjd med de 15 kycklingar som redan kläckts, så jag har lyft bort henne – och hon har blivit arg!
Hur blir en höna arg..?
– Ja, hon skriker så fort jag rör i henne och hackar med näbben!
Och det är inte roligt, så nu får hon ligga på en till kull.

På bilden har jag just flyttat över henne och äggen, men hon kommer efter ett tag att lägga alla ägg under sig – och ligga där 3 veckor med korta avbrott för toa- och matbesök.


När jag ändå var ute, gick jag in en sväng till kaninerna och som vanligt skuttar de direkt fram till mig.
T.o.m. Kaisa som annars kan vara lite blyg, kom nu fram.


Fina Liisa som varit hos mig i fyra år, vilket är ganska lång tid då det gäller kaniner. Kaniner är nämligen de djur som ofta byter ägare, för det blev inte riktigt som man tänkt: Man ville ha ett gosedjur att hålla i famnen – och kaninen vill ha kontakten så här: helt fri att välja vad den vill göra.

Nästa vecka åker jag iväg för att köpa deras vinterhö, men än så länge är de självförsörjande på foder. Om man med ”självförsörjande” menar att det är JAG som bär hem fodret.

2 reaktioner till “Kvällspass”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.