Ekonomi

Hemma


Kom hem sent igår kväll och gick förstås en runda på gården för att se hur allt och alla hade klarat sig under min minisemester.
Den slutade förresten med bonusupplevelse. När jag kom till Boden så hade syster planerat fika ute med Maria, Mats och Hanna – och eftersom jag fick vänta på att hämta ut hundarna, så följde jag naturligtvis med.
Här hemma har bästa Jeanne skött om höns, kaniner och katt – och allt har gått så bra. Det är viktigt att det är någon med djuröga, som tar hand om djuren. Alltså någon som ser om något är fel – och som också kan agera riktigt.

I grönsakslandet växer allt så det knakar; trots att det inte regnat på lång tid. Potatisen trängs nu med majrovan och lika trångt är det bland de andra växterna.

Igår for ungtuppen + en vuxen höna till ny ägare. Så glad att tuppen får en ny flock, för han jagades direkt iväg av Petter och eftersom jag har flera vuxna hönor, så är det bra att flocken minskas.
Två hönor ruvar nu. Den ena ligger under hönshuset, där det är omöjligt för mig att flytta in henne och äggen. Det är inte bra, för när kycklingarna skall ut, måste de vandra lång väg upp på gården – och skatorna kan ta dem. Beräknad kläckning är nästa helg, så då får jag vara hemma och passa dem.

Har kontaktats av en person som skriver en bok om ekonomiundervisning för skolelever. Hur otroligt det än låter, så finns inte privatekonomi som ett ämne i skolan, så det finns ett stort behov av kunskap hur man tar hand om sin ekonomi.
Jag kommer därför senare i veckan skriva ett inlägg om hur jag tror man skulle kunna ge elever, grundläggande ekonomikunskap.

Till sist.
Efter min minisemester är jag än mer övertygad om att det är detta som kännetecknar en bra semester:
1. Miljöombyte.
Bor man, som jag, i en by och liten stad så åker man till en stad och ”går på stan”. Även om jag nästan bara går i secondhand affärer, så tycker jag det är så roligt att gå i affärer. Eller bara fika och äta ute – eller sitta ute och titta på folk.
Vi har gått så mycket i Linköping och tack vare bra skor, så har det fungerat bra.
2. Avkoppling.
Precis som ordet säger; man kopplar av det som finns hemma. Det betyder inte att man bara skall slappa, men man skall kunna lämna alla sysslor hemma. För mig innebär  det att inte behöva rasta hundarna, inte städa hos hönsen, eller mata kaninerna.  Jag njuter av lediga dagar där jag inte ens behöver laga min egen mat.
Dessutom är det bra att få lite perspektiv på livet hemma. När man går hemma, så kan man lätt fastna i både tankar och beteenden som inte är så bra. Och när man får distans till det, kan mycket klarna och man får nya idéer och tankar kring vardagen.
3. Sociala kontakter.
Jag tror en semester skall innehålla människor och då inte bara en massa främmande människor på en strand. Jag skulle i alla fall aldrig göra det, utan jag vill träffa vänner på min resa. Alltså reser man till vänner. Man behöver inte bo hos dem, men man skall träffa dem och knyta vänskapsbanden starkare.
Jag träffade Khairuddin, som flyttade härifrån för ett par år sedan och det var så bra att få tid till att samtala. Bra samtal, kräver tid och det hade vi. Dessutom var det så trevligt att träffa Lule´borna och syster, igår.

Men. Nu är det måndag och vardagssysslor: hundarna skall rastas, det skall städas hos kaninerna, gräset skall klippas, grönsakslandet skall rensas – och jag skall gå på gym.
En bra dag; alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.