Ekonomi

Ekonomiundervisning

”Jag håller på att skriva en bok om hur vi kan ge bättre förutsättningar för ungdomar i skolan, där en del är att lära de bättre grunder i hur de ska hantera sin ekonomi genom livet”.

Jag fick ett mail som började så här och som fortsatte med förfrågan om jag ville svara på några frågor kring ekonomiskt tänkande.
Jag svarade att jag inte vill svara på frågorna, eftersom jag inte tror på att fundera så mycket på hur livet hade blivit om man tänkt och handlat på annat sätt. Vi kan ju inte backa tiden, utan får tänka att de val vi gjorde , var det bästa vi förmådde.

Men jag håller med om att det behövs undervisning i privatekonomi; så lovade därför skriva ett blogginlägg om ämnet:
Undervisning i privatekonomi för barn och ungdomar.
– men egentligen är det ingen skillnad på vem undervisningen riktar sig till, så det här gäller alla åldrar.

Två delar är viktiga, enligt mig.
1. Spara direkt 1/10 av inkomsten, eller det man på annat sätt får in.
Även små barn kan börja med det här, eftersom det är ett lätt sätt att spara. Så fort barnet får pengar som present, eller som ersättning för att det hjälpt till med något hemma – så sparas 10 %. Tänk så bra matteträning det också blir.
För ett barn är det viktigt att det är konkret, så då kan en gammaldags spargris vara det bästa sparkontot. En ungdom kan ha eget bankkonto istället. Det viktiga är att man kan se hur pengarna växer.
Tanken med detta är att träna sig i en viktig egenskap:
* Kunna vänta på belöning. 
Genom sparandet lär sig barnet att om man väljer bort något kortsiktigt (den där 10%:en) så leder det med tiden, till att man får det man så starkt längtar efter. Det är inte roligt att behöva avstå något och det gäller för oss alla, oavsett ålder – så därför är det viktigt att målet är något konkret; exempelvis en ny cykel, eller ridkurs – och i en snar framtid. Att spara för pension när man går i lågstadiet, lockar inte, men att däremot spara till en ny cykel till våren; det kan barnet hålla i minnet.
Barnet kan också följa hur sparandet växer och på så sätt se hur det stora målet närmar sig. Det blir alltså ett samband mellan att kortsiktigt avstå och målet man sparar mot.
Genom att man direkt lägger undan pengarna, så saknar man inte det. Man har ju aldrig haft de pengarna, utan man ser det först i sitt sparkonto.

2. Tänk ”Hur skall jag få råd till det?
Om barnet vill ha något som kostar pengar, kan svaret ofta vara: ”Det har vi inte råd med!”
Det kan vara helt riktigt, att familjen inte just nu har pengar till det – men ett sådant svar startar inga kreativa tankar eller lösningar, hos barnet. Det är som att dörren till önskedrömmen, smälls igen och energin försvinner.
Om barnet istället får som svar: ”Hur kan du få pengar till det…?- så lär sig barnet en viktig sak:
* Barnet kan själv styra sina önskningar, även om svaret blir att ”just nu kan jag inte få pengar till en ny cykel, men till våren…”
Det sätter alltså igång barnets kreativitet genom att hitta på olika sätt att få ihop pengar: erbjuda sig att göra något hemma, kanske sälja något, eller kanske köpa något billigare alternativ.

De här två enkla reglerna, tror jag skulle rädda mångas ekonomi. Om man som barn, aldrig lärt sig sambandet mellan sitt eget handlande och pengar, så blir man ett hjälplöst offer för all reklam – och dyra lån.
Men; nu tror jag att alla kan lära om. Så även om man misskött sin ekonomi i hela sitt vuxna liv, så kan den styras upp genom dessa två regler.
Själv lägger jag direkt undan 10% av min inkomst (pension) i ett Avanza sparande och jag säger aldrig nå mer: ”Det har jag inte råd med!”.
Jag vänder istället på det och tänker: ”Hmmm…Hur kan jag får råd med det..?
Svaret kan vara att jobba extra,  att avstå från något annat – eller att det kanske inte är så viktigt för mig; det där jag ville ha.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.