Höns

11 kycklingar


Som jag berättat tidigare, har en höna legat och ruvat under hönshuset. Jag har sett henne där längst inne när jag lyst med ficklampa, men det har varit omöjligt att få fram henne.
När jag var i Pajala satt jag för brädor vid den lilla ingång hon hade, om hon skulle få för sig att ta ut kycklingarna. Fast jag visste inte alls hur många ägg hon hade och inte hörde jag heller nåt pip från hennes ev. kycklingar.
Igår kväll gick jag direkt och lyste in på henne  och; Jodå, hon låg där på sin vanliga plats – helt stilla.
Jag tog bort brädorna och hoppades att hon skulle ta ut kycklingarna när jag var hemma.

Imorse när jag går ut för att släppa ut hönsen, hör jag typiskt kycklingpip och ser den svarta hönan inne i hönsgården. Hon låg precis om en höna med kycklingar ligger, men det var märkligt att det hördes så genomträngande kycklingpip…
…och när jag går in i hönsgården, ser jag att hon har sina kycklingar på andra sidan nätet! De låg i en stor hög och pep hjärtskärande, med mamman kurrande på andra sidan.
Jag tänker att det gått till så här:
Hon har gått ut med kycklingarna, genom det daggvåta gräset, men insett att kycklingarna kommer inte orka gå runt hela nätet för att komma in i hönsgården. Hon har då lämnat dem där, för att själv ta sig in – och vänta på hjälp.
Helt otroligt att hon fått dem alla att stanna kvar och att hon själv förstod att lägga sig helt nära dem, med bara nätet emellan dem.
Jag insåg att kycklingarna måste direkt in om de skall klara sig, så jag hämtade snabbt en kartong och lade högen av kycklingar där. Då räknade jag dem inte, men gjorde ett överslag av att det kan ha varit kring åtta stycken.
Kartongen visade jag åt mamman och gick in i hönshuset (de andra hönsen var redan ute) och hon följde förstås direkt efter den pipande kartongen.
Inomhus plockade jag upp kycklingarna, som darrade enormt! De hade säkert varit ute någon timme och blivit genomfrusna.
När mamman lagt sig ner, puttade jag in alla kycklingar in under henne, för jag förstod att det är bästa värmeelementet.
Sedan fick de mat och vatten, plus extra värmeelement och redan efter någon timme var alla ute för att äta lite.
Och det är 11 stycken!
Helt otroligt att hon lyckats kläcka fram elva kycklingar och sedan lotsa alla ut; välbehållna.


En endaste ljus kyckling blev det och titta hur pigg och vaken den är; trots att dess liv började så dramatiskt.

2 reaktioner till “11 kycklingar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.