Odling

Skördetid

Lite länge sedan sist, men nu är jag vid tangenterna som vanligt.


Dags att utvärdera min odling och med tanke på att det är första gången jag odlar mer seriöst, så är jag riktigt nöjd.
Det som gått bra är, sockerärtor, mangold, sallad, citronmeliss, persilja och andra kryddor. Likaså rädisor.
Sockerärtorna skall jag inte odla nästa sommar och mangolden skall jag bara ha några plantor av. Trots mangoldens nyttighet, så är den inte en grönsak jag väljer att äta varje dag. Och heller inte sockerärtorna. Men båda de plantorna var fascinerande att få följa och mangolden är helt fantastisk i sin färg: röd och orange stjälkar mot de gröna bladen.
Däremot skall jag odla olika salladssorter, för det blev lite enahanda med den vanliga sorten.
Den stora besvikelsen är …tomaterna! De började så bra inomhus, men när jag flyttade ut dem – så dog alla! Men; nästa år planerar jag nytt försök – med nya tomatkunskaper.


Idag var det dags att ta upp potatisen. Jag har varit tveksam till att det överhuvudtaget blir någon potatis, men så här blev skörden. Riktigt fin potatis som räcker till flera kok.
Rödbetorna hann inte blir stora, men även de är goda att äta nykokta med smör.


Jag har köpt ytterst lite jord, utan det mesta är kompost och sedan kaninspillningen.
Det är alltså djuren på gården som bidragit till jorden och sedan har maskarna gjort resten: hittade så fina feta maskar i potatislandet, så några bar jag direkt över till kompostbehållaren.


När jag tagit hand om växterna, så fick kaninerna flytta in i hägnet – och det gillade de stort. En massa olika växter att mumsa på och större gräsbevuxen yta att skutta omkring på.


I år är första gången jag kan plocka vinbär från busken och jag tror själv det beror på att den fått så mycket hönsgödsel i sommar.
Jag hoppas få åtminstone 2 lit, så jag kan koka Hirams goda sylt. Ni vet den med lika mycket bär som socker; alltså inget för den som ratar socker.

Sådana här dagar är jag glad över att ha åtminstone en liten plätt jord att odla på, för det är en sådan tillfredsställelse att kunna hämta in sin egenodlade potatis och sedan få avnjuta den nykokt med en klick smör.
Det är också så positivt att redan nu börja fundera på vad man skall odla nästa år; det håller fokus framåt – i stället för att (kanske) älta det som varit.
Sedan vet man ju att mycket kan förändras till nästa år och även att det snart kommer en vinter, med kanske både frusna avlopp och en brunn som sinar…
…men det tar vi då – om det alls inträffar.

En reaktion till “Skördetid”

  1. Så frodigt ditt trädgårdsland ser ut! Visst är det roligt att odla, dessutom är det en förlåtande aktivitet – dvs inget blir ”förstört” utan man kan alltid prova igen nästa år. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.